Profesori şi oameni - Klausenburg Publishing Blog

luni, 20 iunie 2016

Profesori şi oameni

Iosif Viehmann, septembrie 2015

Ileana Boca, cea mai frumoasă profesoară de limba şi literatura română din lume


Era în secolul trecut, anul de graţie 1985. Mare forfotă în cancelaria unui liceu din Cluj. Profesorii erau revoltaţi că orele nu se mai pot desfăşura în mod normal, că elevii sunt obraznici şi de nestăpânit, că se fumează în toalete şi pe lângă gardurile din spatele şcolii. Liceul a fost înainte şcoală generală, dar revoluţia industrialo-comunistă a transformat şcoala generală într-un liceu industrial. Fosta directoare preda acum limba română şi nu a mai dorit să ocupe nicio funcţie de conducere. Şi în toată forfota, doamna profesoară Ileana Boca a pus o singură întrebare:
- De ce la ora mea e linişte ?
Şi linişte s-a făcut şi în cancelarie. Problemele învăţământului vor exista atâta vreme cât vor fi în sistem prea multe persoane fără aplecăciune, căci un profesor adevărat, indiferent de programa şcolară, se va respecta impunându-se prin comportament  şi prin felul în care îşi prezintă materia. Toate restricţiile sunt  pentru cadrele didactice care NU vor fi niciodată profesori adevăraţi, personaje care nu au nicio legătură cu pasiunea pentru materia predată la clasă, indivizi care nu sunt capabili să înţeleagă statutul de profesor. Începând cu grădiniţa, prima formă de învăţământ, copiii sunt dependenţi emoţional de educatori şi ulterior de profesori. Aceştia îi pot recunoaşte drept prieteni,  modele sau oameni de la care au ce învăţa. Atunci când omul de la catedră nu îndeplineşte calităţile unui profesor, elevul îl va simţi ca nimeni altul şi nu îl va considera un reper. Fiind încă dependent emoţional de profesor, nu ştie cum să înveţe singur, nu ştie de unde să ia informaţia corectă şi va dori doar o notă de trecere.

În 21 de ani de şcoală am întâlnit DOI profesori adevăraţi: Ileana Boca şi Iosif Viehmann. Au mai fost şi câţiva dedicaţi, oameni care au vrut să fie cu gândul împăcat că şi-au făcut jobul, dar atât. În rest, vai şi-amar. Problemele sunt aceleaşi. Diferenţa este că acum uneori se spun lucrurilor pe nume.

Ileana Boca, dăscăliţa mea dragă de limba şi literatura română, înaltă, frumoasă, distinsă, avea ochii lui Eminescu. O iubesc !

Iosif Viehmann, profesor  la materia “Managementul protecţiei mediului” în timpul facultăţii, singurul om în viaţă de pe planetă care l-a cunoscut  pe  Emil Racoviţă. 

Sper din suflet că anul acesta îi voi reîntâlni, deoarece vom sărbători 30 de ani de la terminarea liceului şi 10 ani de la terminarea facultăţii.

© Ioana Haitchi, 06.03.2016, Klausenburg
Foto: Ileana Boca şi Iosif Viehmann
© Ioana Haitchi – Copyright – Toate drepturile rezervate